Przekąska na każdą okazję

Niesamowita sałatka

Kabanosy od Sokołowa – jakość i smak

Kabanosy to bez wątpienia jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Cenimy je za smak, wygodę użytkowania, dobre wartości odżywcze. Chętnie sięgamy po klasyczne wersje, ale jesteśmy też otwarci na nowe, oryginalne propozycje. A jest ich dzisiaj naprawdę mnóstwo. W ofercie Sokołowa znaleźć można szeroki wybór kabanosów – produkowanych na bazie różnych rodzajów mięs, smakowicie doprawionych i dostosowanych do określonych potrzeb dietetycznych.

Popularne i lubiane

Wszystkie kabanosy z oferty Sokołów doskonale sprawdzą się jako składnik wielu smacznych i pożywnych dań

Kabanos to cienka, długa, krucha, podsuszana kiełbaska. Nie każdy wie, skąd wywodzi się jej nazwa. Pochodzi ona od słowa „kaban”, które w XIX-wiecznej Polsce było określeniem młodego wieprza, karmionego przede wszystkim ziemniakami. Kabanosy w obecnej formie były wytwarzane już w pierwszej połowie ubiegłego wieku. Dziś są dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym i cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością – nieporównywalnie większą, niż w innych państwach.

Charakterystyczną strukturę, wygląd i smak zawdzięczają procesowi produkcji. Mięso jest najpierw rozdrabniane i peklowane na sucho. Następnie ponownie się je rozdrabnia na kawałeczki o różnych wielkościach, dodaje przyprawy, miesza i napełnia osłonki. Wtedy kabanos jest grubszy niż w wersji, którą znamy ze sklepów – ostateczny kształt zyskuje bowiem w procesie wędzenia, pieczenia i suszenia.

Kabanosy idealnie wpisują się w nasze codzienne potrzeby żywieniowe. W wypełnionym po brzegi planie dnia, po tę smakowitą przekąskę możemy łatwo i szybko sięgnąć w niemal każdym momencie. Zabieramy je do pracy, pakujemy do szkolnego lunch boxu, dorzucamy do sałatek, zapiekanek, tart czy makaronów. Dużym atutem kabanosów jest brak konieczności przechowywania ich w lodówce oraz długa trwałość. Dzięki temu należą do tych produktów, które bez problemu możemy kupić „na zapas”. Jednocześnie pakowane są w niewielkie porcje – takie, które możemy zużyć bez ryzyka marnowania żywności.

Kabanosy dla każdego

W asortymencie Sokołowa znajdziemy szeroki wybór kabanosów, które powstają z wysokiej jakości mięs.

  • Kabanosy międzynarodowe to cienkie i pyszne kiełbaski suszone, z niewyczuwalną podczas jedzenia osłonką. Są bogate w białko i inne składniki odżywcze. Idealne jako codzienna przekąska, ale sprawdzą się też doskonale w bardziej wyszukanych daniach. Są dostępne w aż 6 rodzajach, z których każdy wyróżnia się oryginalnym zestawem przypraw: Francuskie, Włoskie, Polskie, Argentyńskie, Amerykańskie, Węgierskie.
  • Kabanoski Sokoliki to produkt dedykowany najmłodszym konsumentom i odpowiadający ich potrzebom żywnościowym. Wyróżnia je wysoka mięsność i krótki skład – nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków. Są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest bardzo ważnym składnikiem codziennej diety dzieci. Delikatne przyprawy zostały dobrane z uwzględnieniem preferencji smakowych najmłodszych. Kabanoski Sokoliki są dostępne w dwóch wersjach – wieprzowe z dodatkiem indyka oraz wieprzowe z dodatkiem cielęciny.
  • Kabanosy EAT’N’GO, o oryginalnych zestawach przypraw, inspirowanych smakami typowymi dla krajów słynących z doskonałej kuchni.

Wszystkie kabanosy z oferty Sokołów doskonale sprawdzą się jako składnik wielu smacznych i pożywnych dań. Oto kilka kulinarnych inspiracji – pyszne zapiekane grahamki, pożywne kule mocy, sałatka idealna dla najmłodszych.

Zapiekane grahamki z kabanosami

Wszystkie kabanosy z oferty Sokołów doskonale sprawdzą się jako składnik wielu smacznych i pożywnych dań

Składniki:

2/3 opakowania Kabanosów Francuskich Sokołów

3 duże grahamki

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 czerwona cebula

250 g pieczarek

1/2 czerwonej papryki

2 łyżki kaparów w occie

30 g koziego sera twardego w kawałku

1 garstka świeżego oregano do dekoracji

3 łyżeczki suszonego oregano

olej do smażenia, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na cienkie półplasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki. Zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżeczki suszonego oregano.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę, a kapary odcedzamy. Kabanosy kroimy na kawałeczki długości około 0,5 cm, a ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Zawartość patelni łączymy z papryką, kaparami, kabanosami i kozim serem.

Grahamki przekrawamy w mniej więcej 2/3 wysokości i wydrążamy (miąższ i kapelusz wykorzystujemy do innego dania), a następnie smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Bułeczki napełniamy farszem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15 minut. Gotowe grzanki dekorujemy listkami świeżego oregano.

Wytrawne kule mocy

Składniki:

1 opakowanie Kabanosów Francuskich Sokołów

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej

2 łyżki owoców goji

5 daktyli

2/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich

1 łyżka oleju kokosowego

sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielone płatki chili

Przygotowanie:

Kabanosy dzielimy na patyki i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Prażymy je, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a kabanosy zarumienią się.

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagody goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku. Orzechy włoskie bardzo drobno mielimy w malakserze.

Do szatkownicy blendera wrzucamy kabanosy (pozostawiając 5-6 patyków) i drobno je mielimy. Następnie dodajemy kaszę jaglaną, daktyle, owoce goji, połowę ilości orzechów włoskich, olej kokosowy oraz przyprawy. Całość mielimy do uzyskania zwartej, plastycznej masy.

Z uzyskanej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w pozostałych, zmielonych orzechach i nabijamy na pokrojone ukośnie patyczki z kabanosów.

Sałatka makaronowa z Sokolikami

Składniki:

1 opakowanie kabanosków wieprzowych

z dodatkiem indyka Sokoliki
1 opakowanie makaronu typu kokardki
250 g pomidorków koktajlowych
150 g czarnych oliwek
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1 opakowanie mozzarelli w kuleczkach
3 łyżki zielonego pesto
sól i pieprz


Przygotowanie:

Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Papryki oczyścić i pokroić w paseczki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Kabanoski pokroić na małe kawałki. 

W dużej misce wymieszać odcedzony i przestudzony makaron, pesto, kawałki kabanosków, paprykę, pomidorki koktajlowe, oliwki i kuleczki mozzarelli. Całość doprawić solą i pieprzem.

Ceny:

Kabanosy Francuskie Sokołów – ok. 6-7,5 zł (op. 120 g)

Kabanoski Sokoliki – ok. 5,5 – 7 zł (op. 75 g)

Dodatkowych informacji udziela:

Marcin Bałanda

Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A.

marcin.balanda@sokolow.pl

Tel. +48 608 034 701

Agnieszka Sałkowska

Project Manger

a.salkowska@qualitypr.pl

Tel.  +48 504 412 747

O firmie Sokołów S.A.

”SOKOŁÓW” S.A. to jeden z największych producentów mięsa w Centralno-Wschodniej Europie i jeden z liderów branży w Polsce. Od lat wyznacza standardy i jest prekursorem zmian w sektorze mięsnym. Firma zatrudnia niemal 9 500 osób. Główna siedziba spółki mieści się w Sokołowie Podlaskim. W skład spółki wchodzi 8 zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w: Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu, Tarnowie oraz Osiu.

Marka SOKOŁÓW to jedna z najcenniejszych polskich marek, doceniana przez konsumentów szczególnie za smak i wysoką jakość, co potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia – Ulubiona Marka Polaków, złote medale MTP Polagra Food oraz prestiżowy tytuł Solidnego Pracodawcy.


Post Author: ekologiczny

Przez wiele lat patrzyłam na świat przez pryzmat konsumpcji, piękna i urody. W pewnym momencie, spojrzałam na świat inaczej. Zapytacie, jaki moment w moim życiu był tak przełomowy? Odpowiedź jest prosta: „Mleko bez laktozy". Całe lata babcia mówiła mi, że mleko jest zdrowe, ale życie się zmienia, my się zmieniamy - postanowiłam zmienić punkt widzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *