Pyszny smak i dobry skład – na okrągło!

Parówki w socie pomidorowym z makaronem
Foodbolówki Sokoliki to mini paróweczki w kształcie kuleczki, symbolizującej piłkę

Z myślą o małych fanach pysznego jedzenia, firma Sokołów poszerzyła linię Sokoliki o nowy produkt. Foodbolówki Sokoliki to mini paróweczki w kształcie kuleczki, symbolizującej piłkę. Nie tylko świetnie smakują, ale wyróżnia je też wysoka mięsność oraz dobry, krótki skład – bez sztucznych konserwantów i dodatków. Doskonale sprawdzą się jako szybka, pożywna przekąska, składnik sałatki czy też dodatek do tarty bądź makaronu. Dzięki oryginalnej formie, z pewnością przypadną do gustu najmłodszym smakoszom.

Rodzice często stają przed dylematem – jak pogodzić dbałość o pełnowartościową dietę z zaspokojeniem oczekiwań ich pociech? Dla dzieci ważny jest nie tylko smak, ale też wygląd dań. Kolorowe, ciekawie podane, zaskakujące w formie posiłki idealnie trafiają w gusta najmłodszych. Warto więc sięgać po takie produkty, które dostarczać będą ważnych składników odżywczych, a jednocześnie zachęcą dzieci do nowych, kulinarnych odkryć. Przecież zdrowy posiłek może być też doskonałą, radosną zabawą!

Nowa propozycja firmy Sokołów – Foodbolówki Sokoliki – są znakomitym pomysłem na urozmaicenie dziecięcego jadłospisu. To produkty z „czystą etykietą” – bez sztucznych konserwantów i innych substancji dodatkowych. Powstają z wysokiej jakości, sprawdzonego surowca i zawierają aż 90% mięsa (z czego 85% to mięso z kurczaka oraz 5% to mięso cielęce). Stanowią dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest niezbędnym elementem codziennej diety dzieci. Są łagodnie przyprawione, dzięki czemu mają delikatny smak, lubiany przez najmłodszych konsumentów. Podobnie jak inne produkty z linii Sokoliki, Foodbolówki posiadają certyfikat Przekreślonego Kłosa – odpowiadają więc również wymaganiom diety bezglutenowej. Ponadto nie zawierają laktozy.

Ich oryginalny kształt spodoba się z pewnością nie tylko małym fanom piłki nożnej. Każde opakowanie Foodbolówek Sokoliki zawiera 22 niewielkie, okrągłe paróweczki – dokładnie tyle, ilu zawodników jest w dwóch drużynach piłkarskich. Foodbolówki nie mają osłonki. Świetnie sprawdzą się jako szybka, pożywna przekąska na zimno. Doskonale smakują po podgrzaniu w wodzie lub na patelni. Można z nimi przygotować wiele oryginalnych, smacznych dań – idealnych na wspólny, rodzinny posiłek.

Tarta z cukinią i Foodbolówkami Sokoliki

Składniki: 1 opakowanie Foodbolówek Sokoliki, 1 opakowanie ciasta kruchego (na tartę), 1 cukinia, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 4 jajka, 200 g śmietany 22%, 100 g sera cheddar, 1 łyżka posiekanego tymianku, sól i pieprz, masło do formy, olej do smażenia

Przygotowanie

Tartę najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem filiżanki ulubionej zupy lub sałatką.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ją ciastem. Następnie ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika na 5-8 minut, aby się podpiekło. 

Czosnek oraz cebule obrać i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć warzywa i smażyć do czasu, aż lekko zmiękną. 

Do miski wbić jajka, a następnie zmiksować ze śmietaną. Dołożyć starty ser żółty i posiekany tymianek. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa. Rozłożyć Foodbolówki. Składniki zalać masą jajeczną. Całość wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż farsz jajeczny się zetnie, a wierzch pięknie zarumieni. Tartę najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem filiżanki ulubionej zupy lub sałatką.

Makaron z sosem pomidorowym i Foodbolówkami

Składniki: 1 opakowanie Foodbolówek Sokoliki, 1 opakowanie makaronu, 4 duże pomidory malinowe, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka posiekanego tymianku, cukier do smaku, sól i pieprz, parmezan do posypania, olej do smażenia
 

Parówki w socie pomidorowym z makaronem
Potrawę serwować posypaną startym parmezanem.

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się rumienić. 

Do zawartości patelni dołożyć pomidory oraz posiekane zioła i dusić, aż składniki zmiękną. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem.  Do sosu dodać Foodbolówki i dusić jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu, po czym odcedzić i wymieszać z sosem pomidorowym. Potrawę serwować posypaną startym parmezanem.

Foodbolówki Sokoliki są dostępne w sieciach handlowych (Stokrotka, Carrefour) oraz Sklepach Własnych Sokołów.

”SOKOŁÓW” S.A. to jeden z największych producentów mięsa w Centralno-Wschodniej Europie i jeden z liderów branży w Polsce. Od lat wyznacza standardy i jest prekursorem zmian w sektorze mięsnym. Firma zatrudnia niemal 9 500 osób. Główna siedziba spółki mieści się w Sokołowie Podlaskim. W skład spółki wchodzi 8 zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w: Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu, Tarnowie oraz Osiu.

Marka SOKOŁÓW to jedna z najcenniejszych polskich marek, doceniana przez konsumentów szczególnie za smak i wysoką jakość, co potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia – Ulubiona Marka Polaków, złote medale MTP Polagra Food oraz prestiżowy tytuł Solidnego Pracodawcy.


Post Author: ekologiczny

Przez wiele lat patrzyłam na świat przez pryzmat konsumpcji, piękna i urody. W pewnym momencie, spojrzałam na świat inaczej. Zapytacie, jaki moment w moim życiu był tak przełomowy? Odpowiedź jest prosta: „Mleko bez laktozy". Całe lata babcia mówiła mi, że mleko jest zdrowe, ale życie się zmienia, my się zmieniamy - postanowiłam zmienić punkt widzenia!